Slipsens materiale - Hva skal man bruke?

Det vanligste materialet på en slips er silke, men på senere år har alternative materialer som ull, bomull, kasjmir og lin blitt alt mere vanlig. Mange tenker ikke på at det faktisk finnes andre spennende alternativ enn silkesslipsen, mange materialer som faktisk gjør det betydelig lettere å få sammen helheten i sin outfit. Hvilket materiale man bør bruke bestemmes til stor del av årstid og sesong. Ullslipser og kasjmir egner seg veldig godt til det nordiske og kalde klimaet. Disse materialene er å foredra under høst og vinter da de passer bra sammen med blazere i grovere materialer som for eksempel tweedblazer. Silke og lin egner seg derimot bedre til årets varmere måneder da disse materialene passer bra til blazere i tynnere stoff, som bomull og lin.

Hvis du vil kjøpe en billig slips er syntetisk materiale et godt alternativ. Dagens polyesterslipser holder faktisk overraskende god kvalitet da dette materialet har forfinets til å ligne mere på silke. Men for en slips med maksimal livslengde er silke fremdeles å foretrekke og våres fremste anbefalling når det gjelder kjøp av slips.

Silke, bomull, linne, kasjmir eller ull?

Når det kommer til materiale finnes det mange ting som er viktige å huske på. Ofte er det en smaksak, men det finnes visse forholdningsregler å holde seg til.

Den heklede silkeslipsen er det absolut vanligste materialet på arbeidsplassen, dette gjør at silkeslipsen assosieres med en mere formell kledsstil. Derfor er ullslipsen og den avkappede heklede slipsen i ull med rak kant et bra alternativ dersom du vil føle deg mindre oppkledd. Mens silkesslipsen gir et mere ledig formellt inntrykk, gir ullslipsen og bomullslipsen en mere ledig følelse og dermed også så passer de bra til hverdager. Disse materialene representerer den mere avslappede og behaglige stilikonen. Også ulllommetørklet og ullsløyfen føles mye mindre formellt enn silke, og gir et et varmere intrykk. Samme regel gjelder for sløyfer og lommetørkler i bomull, lin og kasjmir.

Ved valg av materiale bør vi også ta hensyn til klima og årstid. I nordens kalla høst og vinter klima så passer den varme og mattere ullslipsen perfekt under høst og vinter. Samme regel gjelder for kasjmir. Også bomullslipsen gir et mere behagelig og sivilt intrykk, men passer bedre til våren og sommeren da den er tynnere samt gir et lysere og livligere intrykk. Samme regel gjelder for lin.

Ullslipsen og bomullslipsen har også flere praktiske fordeler. Det mykere materialet gjør ofte at selve følslsen av å bruke slipsen behagligere. Dette gjelder særlig for bomullslipser og linslipser. Det mattere og diskretere fargene gjør det lettere å matche med en bredere variasjon av plagg og stiler. Det bør også nevnes at for den grovere ullslipsen bør man bruke four-in-hand knuten.

Silkeslipsen

Silke er det overlegent vanligste materialet på en slips. Men også dette material kan varier i kvalitet. Det finnes 3 forskjellige vevtekniker, reps, mogador og satäng. Ved reps er veven ekstra tydelig og kvaliteten grovere. Mogador er en blanding av silke og bomull og er en finere vev som passer bra til tynnere sommerslipser. Satængslipser er helt glatte, uten noe tekstur og ses ofte på ensfargede slipser og sløyfer.

Kasjmirslipsen

En slips i et fantastisk materiale er kasjmirslipsen hvor ullen kommer fra sauer fra Nepal. Italienske tilverkere har nlitt berømte for sine fine kasjmirslipser, men på senere år har også Kina blitt bedre i denne kunstformen. Ofte blandes kasjmir med silke eller vanlig ull, dette for å få kasjmirens fine overflate og kvalitet, samtidlig som man får de andre materialenes gode egenskaper.

Seven-fold-slipser

En vanlig slips er normalt komponert av 4 vik da den tilverkes. En seven-fold slips er derimot komponert med totalt 7 vik. En seven-fold slips savner ofte innestoff og er lagd av silke. De mange lagrene gjør at den likavel får en fast og fyllig form. Disse slipsene bruker normalt være ganske dyre da de krever ekstra mye silkestoff.

(0)

Vi benytter cookies. Gjennom å surfe på webplassen godkjenner du bruk av cookies. OK, da vet jeg