Lommetørkleets historie
Har du plass til litt unødvendig kunnskap i hjernen? Hvis svaret er ja, kan du lese videre. Hvis svaret er nei, bør du hoppe til neste del. Til å begynne med var lommetørkleet et praktisk tilbehør som oldtidens romere brukte for å tørke bort svette og matrester fra ansiktet. Av og til var de også parfymerte for å skjule vond lukt. Gjennom årene utviklet dette lille tøystykket seg til å bli et rent dekorativt motetilbehør – men det var først på 1900-tallet at det begynte å brukes til kun dette formålet. 

Klikk her for å sjekke ut et av verdens største sortimenter med lommetørklær online.

Lommetørkle i alle farger og materialer.

Hva er et snytelommetørkle?
Et snytelommetørkle eller et snytetørkle, som det også kalles, brukes til å tørke bort svette i pannen, og til å snyte nesen. Dette er ikke et lommetørkle som skal oppbevares i brystlommen. Snytelommetørklær er noe som eldre generasjoner ofte pleide å bruke, men som har blitt mer og mer uvanlig med tiden.

Et alminnelig lommetørkle skal alltid oppbevares i brystlommen på dressjakken. Disse er kun til pynt, og skal gjøre dressen eller dressjakken din litt stiligere. Du skal absolutt ikke snyte deg eller tørke svette fra pannen med det.

Når passer det å bruke et lommetørkle?
Lommetørklær kan alltid brukes når du har på deg en dress eller dressjakke. Du kan bruke dem hver dag på jobben eller til livkjolen under nobelmiddagen. Det fine med lommetørklær er at de både er uformelle og formelle, slik at de alltid passer. De er dessuten utrolig enkle å brette pent og plassere i brystlommen. Hvis du har flere lommetørklær i ulike farger og mønster, kan du enkelt variere antrekket ditt fra dag til dag, selv om du har et begrenset antall dressjakker og skjorter.

Lommetørkle til livkjole og smoking?
Hvis du har på deg livkjole eller smoking, skal du alltid ha et hvitt lommetørkle i bomull eller lin.

Lommetørkle i begravelse?
Du kan ha et lommetørkle i en begravelse, selv om dette ikke er et must. Det bør alltid være hvitt, og helst i bomull eller lin. Silke går imidlertid også bra. Det er best å brette det med en rett kant. Bretting med puff eller spiss gir et litt mer festlig inntrykk, og bør derfor unngås.

Hvordan skal man brette lommetørkleet?
Dette er først og fremst avhengig av situasjonen. Den aller vanligste og enkleste måten er såkalt puff-bretting, som passer best til hverdagsbruk. Noen eksempler på passende anledninger er jobben, festen eller middagen. Putt en finger i midten av lommetørkleet, og la det falle ned på fingeren. Deretter putter du tørkleet ned i brystlommen på dressjakken med den runde puffen vendt oppover.

Ved med formelle anledninger passer bretting med rett kant bedre. Noen eksempler på situasjoner hvor dette passer er bryllup og viktige forretningsmøter hvor du har på deg dress. Denne brettemåten er også å foretrekke i begravelser.

Materialet avgjør også hvilke brettemåter som kan brukes. Bomull og lin passer bra til mer strukturerte brettemåter. Silke er betydelig mykere, og holder derfor ikke like godt på formen. Derfor passer det bedre til puff-bretting.

Se guiden vår for ulike brettemåter her.

Glir lommetørkleet ned i lommen?
At lommetørkleet glir ned i dressjakkelommen etter en stund er et klassisk problem. Her kreves det litt trening på bretteteknikken for at det ikke skal skje så ofte. Det er avgjørende at du får den perfekte bredden når du bretter lommetørkleet, slik at sideveggene i dressjakkelommen holder lommetørkleet på plass. Hvis du bretter tørkleet for smalt, vil det gli rett ned. Størrelsen på lommen, tykkelsen på lommetørkleet og målene har alle noe å si. Det gjelder å tilpasse brettingen etter disse forutsetningene.

Hvilket lommetørkle skal man velge?
Størrelsen på lommetørkleet: Det vanligste målet på lommetørklær ligger mellom 25 x 25 cm og 30 x 30 cm. Noe man bør tenke på er at man ikke vil ha et lommetørkle som blir for stort og klumpete i brystlommen. Det er ikke fint med en stor klump som buler ut. Vi liker de litt mindre lommetørklærne på 25 x 25 cm, siden disse kan brettes på alle mulige måter, samtidig som de ikke blir for klumpete i brystlommen. Hvis man vil ha et større lommetørkle, bør det helst være relativt tynt for ikke å bli for klumpete.

Hvilken farge skal lommetørkleet ha? Først av alt må du ha et hvitt lommetørkle i garderoben. Det er nesten like grunnleggende som å eie et par svarte sokker. Det hvite lommetørkleet er en sikker slager, uansett hvilken dressjakke eller skjorte du har på deg. Du skal alltid ha et hvitt lommetørkle i bomull eller lin til livkjole og smoking.

Ellers er det fritt fram å la fantasien flyte fritt når det gjelder farger og mønster på lommetørklær. Et tips er å matche lommetørkleet med skjorten. Eller at lommetørkleet fanger opp farger fra sløyfen eller slipset. Unngå lommetørklær i samme farge som dressjakken – da vil det ikke synes. Lommetørkleet bør heller skape en kontrast mot dressjakken.

Matchende lommetørkle og sløyfe eller slips?
Hvis du er brudgommen eller forloveren i et bryllup, passer det perfekt med et lommetørkle som matcher sløyfen eller slipset. Hvis du skal på ball og vil matche kjolen til ballpartneren din, passer det også bra. Men i de fleste andre situasjoner er det bedre at lommetørkleet ikke har den nøyaktig samme fargen som slipset eller sløyfen. De kan gjerne være i en lignende farge og stil, men unngå den perfekte matchen. Hvis du likevel vil ha en perfekt match, er det ikke feil – men det blir automatisk et mer uformelt antrekk av en festligere karakter.

Stryke lommetørkleet?
Ja, det kan man, men legg et tøystykke mellom strykejernet og lommetørkleet og begynn på lav varme. Bruk også mye damp. Vær forsiktig, siden for høy varme kan skade lommetørkleet. Silke er spesielt følsomt for dette. Men hvorfor skal du stryke lommetørkleet når det likevel er brettet eller stappet ned i dressjakkelommen? Det kommer ikke til å se bedre ut med et strøket lommetørkle i dressjakken.

Flekk på lommetørkleet?
Begynn med å skrape bort så mye som mulig av flekken. Dypp deretter en klut i kaldt vann eller mineralvann, og prøv å gni bort flekken. Hvis du har muligheten til det, bør lommetørkleet tørkes umiddelbart, slik at det ikke får permanente vannmerker. Dette kan for eksempel føre til mørke ringer på et lyst silkelommetørkle.

Vinflekker på lommetørklær behandles best ved å gni en klut med kaldt mineralvann mot flekken. Deretter bør du legge på et tykt lag med salt som absorberer vinen. Det finnes også alkoholbaserte flekkfjerningsmidler som kan fungere på vin- og fettflekker.

Hvordan oppbevarer man et lommetørkle?
Et tips hvis du vil holde orden og få god oversikt over lommetørklærne dine er en grunn glassbolle med en liten diameter i åpningen. 5–10 cm er bra, avhengig av hvor mange lommetørklær du har i samlingen din. Brett lommetørklærne som puffer, og stapp dem ned i bollen samtidig. Det er både praktisk og fint, samtidig som det blir enkelt å dra ut og velge hvilket lommetørkle du vil ha for dagen.

(0)

Vi benytter cookies. Gjennom å surfe på webplassen godkjenner du bruk av cookies. OK, da vet jeg