Innledning – den ultimate slipsguiden
I denne guiden vil vi lære deg alt du trenger å vite om slips – og vel så det! Siden vi selv selger slips (vi har faktisk et av verdens største utvalg online) er det ingen fare for at det skal oppstå noen interessekonflikt. Vi elsker nemlig slips, og ønsker at du skal kunne bruke slips så ofte som mulig. Hvis det var opp til oss, ville du ha sovet med slipset på! Men vi lover å være helt ærlige i beskrivelsen av når det passer og ikke passer å bruke slips i denne guiden.

Klikk her for å sjekke ut et av verdens største sortimenter av slips online.

Slips i forskjellige materialer og mønstre.

Unødvendig kunnskap om slips
Hvis du vil dra en temmelig kjedelig anekdote under en middag, kan du fortelle om slipsets historie. Slipset er et pynteplagg som oppsto under tredveårskrigen på 1600-tallet, da kardinal Richelieu hyrte kroatiske leiesoldater for å kjempe på Frankrikes side. Disse soldatene ble ansett som modige og heroiske, og under seierstoget hadde de røde tøystykker knyttet rundt halsen. Halspynten fikk navnet «kravatt» for å hedre disse fryktløse soldatene, ettersom «croates» betyr «kroater» på fransk. Kravatten utviklet seg etter hvert til det moderne slipset. Slipset ble ganske umiddelbart til et symbol på status og høyeste mote i Paris.

Hvilke signaler sender man ut ved å bruke slips?
Et fint og pent knyttet slips signaliserer bevissthet og kompetanse. Det viser at du har gjort en innsats for å se stilig ut før du skal treffe noen, noe som er en måte å vise respekt til motparten på. Dette kan virke litt overfladisk, og det er det kanskje også. Men faktum er at utseendet faktisk er viktig for førsteinntrykket. Dessverre dømmer mennesker hverandre raskt basert på ytre omstendigheter. Sørg derfor for å utnytte dette til din egen fordel ved å bruke et pent slips ved de rette anledningene.

Når passer det å bruke slips?
Da er det store spørsmålet: når passer det egentlig å bruke slips? Fram til 2000-tallet var det vanlig at menn brukte slips på jobben. Innen bank og finans, juss og i sjefsstillinger var det så å si forventet at man skulle bruke slips på arbeidsplassen. Etter IT-krakket på begynnelsen av 2000-tallet skjedde det noe, og det ble in å ha en mer uformell stil. Siden den gangen har bruksområdene til slipset blitt begrenset til bryllup, dåp, eksamensfeiringer, finere middager og fester. Men, i de siste årene har slipset begynt å vende tilbake til arbeidsplassene. Som vi skrev over, skaper et flott og pent knyttet slips et godt førsteinntrykk som signaliserer bevissthet og kompetanse. Nedenfor vil vi gå gjennom ulike situasjoner hvor du kanskje ikke er helt sikker på om det passer å bruke slips.

Slips på kontoret?
Det er helt avhengig av hvilken stilling du har, og av kulturen i selskapet. Slips brukes ikke til hverdags i like stor grad som før. På jobben har slipset blitt et symbol på viktige møter og bedriftsarrangementer. Det blir dessuten ofte brukt på firmafester og konferanser. Hvis du har en sjefsrolle, kan du velge å bruke slips eller ikke, avhengig av hvilken kultur du ønsker å skape i selskapet samt hvordan du ønsker å fremstille sjefsrollen din. Hvis du vil ha en mer avslappet tilnærming til sjefsrollen, kan du like gjerne spare slipset til firmafestene, konferansene og de viktige møtene.

Vi gir råd om slips til kontoret og arbeidet.

Hvis du jobber innen bank og finans, bør du bruke slips på de dagene du har viktige kundemøter, eller hvis det skjer noe viktig innad i selskapet. Hvis du jobber med juss, bør du bruke slips ved alle slags kundemøter og forhandlinger.

Slips på jobbintervju?
Hvis du skal på et jobbintervju, kan det være lurt å lese deg opp på selskapet og deres kultur for å få en idé om hva som er det mest passende antrekket. Som oftest trenger du ikke bruke slips på intervjuet. Det skader likevel ikke, og det viser at du har gjort en innsats og tar intervjuet på alvor. Hvis det gjelder en sjefsstilling, bank og finans eller noe innen juss, er det aldri feil å bruke slips på jobbintervjuet.

Slips som programleder?
Hvis du er programlederen for et stort TV-program som «Nytt på nytt», Lotto-trekningen eller et annet riksdekkende program bør du definitivt bruke slips eller sløyfe. Du bør bruke slips i alle situasjoner hvor du skal være stilig kledd og nå ut til millioner av seere. Hvis du er konge, president eller statsminister, bør du alltid bruke slips i offentlige sammenhenger og i TV-opptredener.

Slips på eksamensfesten?
Mange velger å feire eksamensavslutningen med en stilfull fest der familie og venner er innbudt. Det finnes egentlig ingen regler for hvilket slips man bør bruke på feiringen, men det viktigste er at det passer til dressen og skjorten din. Husk at når det er snakk om klesplagg i ulike farger, er det «less is more» som gjelder. Prøv å holde deg til maks tre hovedfarger i antrekket ditt. Du kan gjerne bruke et lommetørkle, men det skal helst ikke være i nøyaktig samme design som slipset. Det kan heller matche detaljene på slipset eller fargen på skjorten. Et klassisk, hvitt lommetørkle er alltid fint til en marineblå dress og en hvit skjorte. Et tips er å gå for et slips som du kan bruke ved andre anledninger – slik at du kan bruke det i mange år fremover. Hvis du skal uteksamineres fra universitetet eller annen høyere utdanning, bør du også bruke slips, og de samme retningslinjene gjelder også her.

Slips på første date?
Slipset er en gigantisk pil som peker mot det mannlige kjønnsorganet. Hvorvidt dette har noen effekt på det motsatte kjønn, kan likevel diskuteres. Å bruke slips på første date er noe vi generelt sett fraråder. Vi vil tro at en avslappet stemning på den første daten nesten alltid er å foretrekke. Unntaket er hvis dere skal på en spesielt fin restaurant hvor det forventes at dere er pyntet, eller hvis dere skal på et staselig arrangement sammen.

Slips og matchende lommetørkle?
Dette er et spørsmål mange har. Hvilket lommetørkle skal man velge til slipset? Et slips og et helt matchende lommetørkle bør generelt sett kun brukes på ball, i bryllup og i dåp. Når det gjelder fester, middager og jobbarrangementer, bør du aldri bruke helt matchende slips og lommetørkle – med mindre du jobber som servitør. Velg heller et lommetørkle som enten fanger opp fargene i skjorten eller enkelte farger i slipset.

Slips i begravelser?
I begravelser er det ingen veldig bastante regler, men det kan være både elegant og respektfullt å bruke et ensfarget slips i en avdempet og passende farge, eller en hvit skjorte og et ensfarget svart slips. Bredden på et begravelsesslips spiller ingen rolle – velg det du selv synes at du passer best i. Den vanligste bredden er imidlertid mellom 7–8 cm. Materialet har heller ikke særlig stor betydning, men det vanligste er silke eller polyester. Teksturen spiller heller ingen rolle – det viktigste er at slipset er i en avdempet farge som står godt til den mørke eller svarte dressen som vanligvis brukes ved slike anledninger.

Barna, altså guttene, kan også gjerne bruke slips i begravelser, og her gjelder de samme reglene. Vi har slips til barn i aldrene 2–12 år. Til barn som er eldre enn 12 år pleier et smalt voksenslips i avdempede nyanser med en bredde på 6 cm å passe fint. Merk at kleskoden i en barnebegravelse vanligvis er noe «lysere» og mer fargerik enn i en begravelse til en voksen eller eldre person.

Slips i bryllupet?
Hvis du skal i et bryllup som bryllupsgjest, passer et slips perfekt. Spør brudgommen hva han skal ha på seg, slik at du ikke bruker et identisk eller lignende slips. Hvis det er du som er brudgom, kan du bruke slips, sløyfe eller kravatt. Om sommeren passer lyse sommerfarger i silke og bomull bra. Om vinteren passer nøkterne farger i ull bedre. Sjekk ut våre spesielt utvalgte bryllupsslips.

Stort utvalg av bryllupslips på nett.

Slips i dåp?
Du trenger ikke å bruke slips i en dåp med mindre kleskoden forutsetter det. Men det å bruke slips i en dåp blir som oftest satt stor pris på, og er nesten aldri feil. Små gutter kan også gjerne bruke tilpassede slips.

Slips om vinteren?
Ull er det perfekte materialet til årets mørkeste måneder. Det er varmt, puster godt og har en matt farge som passer godt til dressjakker av ull. Nøkterne og diskré farger er å foretrekke. Prøv gjerne et strikket slips i ull – det kan bli utrolig fint. Andre materialer kan selvfølgelig også brukes om vinteren, selv om ull er en personlig favoritt.

Marineblå strikket slips i ull.

Slips om sommeren?
Bomull og lin passer perfekt som materiale til et sommerslips. De puster godt og har en matt farge. Silke kan selvfølgelig også brukes hvis man vil ha litt mer glans i slipset. Lyse og sterke farger er å foretrekke om sommeren – gjerne med blomstermønster.

Blomsterslips passer godt om sommeren. Kjøpe på nettet

Slips til dress?
Hovedregelen er at du alltid skal bruke slips til dress. Hvilken farge slipset skal ha, avhenger av fargen på dressen og skjorten. Velg slipset sist – da er det enklest å finne den perfekte matchen. Du skal helst ikke bruke mer enn tre hovedfarger i et antrekk. Hvis du skal ha en marineblå dress med en hvit skjorte, er et blått eller et mørkeblått slips et sikkert valg. Slipset kan imidlertid gjerne ha detaljer i andre farger. Kombiner med et hvitt lommetørkle, brune skinnsko og et brunt belte, så er antrekket i boks.

Hovedregelen er at du alltid skal bruke slips til dress.

Slips til dressjakke?
Å bruke slips til dressjakken passer til de fleste anledninger. Hvis kleskoden er «smart casual» (altså dressjakke og bukser i ulike farger), er ikke slips et must. Du kan gjerne kun ha et lommetørkle i dressjakken – eller ingenting for den saks skyld. Men vi ønsker å slå et slag for slipset, siden vi synes at et antrekk med en dressjakke rett og slett blir mer komplett når man legger til et slips.

Når skal barn bruke slips?
Når passer det for en gutt å bruke slips? Det er først og fremst i bryllup, dåp og begravelser at barn bruker slips. De kan også bruke det til andre staselige anledninger, som for eksempel fester og middager. Det er opp til deg og barna dine å avgjøre om dere synes at det vil være fint med et slips, og om barna vil være like stilige som pappa. Sjekk ut det store sortimentet vårt av barneslips.

Det er først og fremst i bryllup, dåp og begravelser at barn bruker slips.

Hvor langt skal slipset være??
Slipset skal være så langt at tuppen av slipset slutter rett over beltespennen. Det er svært viktig å få den perfekte lengden, siden slipset ikke vil se fint ut om det blir for kort eller for langt. Hvis lengden blir feil, er det bare å knytte opp slipset og prøve på nytt. Øving gjør mester!

Slipset skal være så langt at tuppen av slipset slutter rett over beltespennen.

Hvor bredt skal slipset være?
Bredden på slipset er en smakssak. Den mest populære bredden er standardbredden på 8 cm. En retningslinje når du velger bredde er at den bredeste delen av slipset skal være like bred som den bredeste delen av dresskragen. Denne regelen blir imidlertid ikke fulgt så nøye. Derfor er en enklere tommelfingerregel at bredere slips passer bedre til høye og kraftige kroppsfasonger, mens smalere slips passer bedre til lavere kroppsfasonger.

Hvilken slipsknute er best?
Vi anbefaler «four-in-hand». Den er fin, enkel å knytte og passer til alle anledninger. Slipsknuten blir finest når den er relativt liten og stram, noe four-in-hand er perfekt egnet til. Knuten skal ikke være stor, klumpete eller løs. Knuten skal også helst ha en fold rett under knuten. Dette lager du enkelt ved å klemme slipset lett sammen øverst før du strammer knuten. Husk at det ikke skal være noen glippe mellom slipsknuten og skjorten. Knuten må være stram, men ikke så stram at det blir ubehagelig eller vanskelig å puste. Du kan lese mer om hvordan man knytter slips i guiden vår her.

Hvilket materiale skal man velge på slipset?
Dette er en smakssak. Generelt sett passer ull best om vinteren, og bomull og lin passer bra om sommeren. Silke og polyester kan brukes året rundt. Ull og bomull har en matt farge, mens silke gir et glansfullt utseende. Polyester kan både være glinsende og matt avhengig av designet. Silke og ull er de dyreste materialene, mens bomull og polyester er billige å produsere. I dag finnes det fantastiske polyesterslips som er umulig å skille fra et ekte silkeslips – hvis man ser bort i fra prisen. Men ofte handler det om hvilken følelse produktet gir – dette er grunnen til at mange fremdeles foretrekker silkeslips.

Hva er et slips i sateng?
Et satengslips er et slips med en helt glatt overflate, noe som gir en ekstra fin glans. Sateng er en type tekstur, og sier ingenting om materialet. Mange forveksler sateng med silke, men et satengslips kan både være laget av silke og polyester.

Hvilken farge skal man ha på slipset?
Velg gjerne en farge som har de samme nyansene som dressen eller dressjakken. Velg slipset til slutt – etter at du har valgt en skjorte og dressjakke. Unngå slips som har samme farge som skjorten. Da vil ikke slipset synes, noe som kommer til å se lite elegant ut.

Hvordan tar jeg best mulig vare på slips?
For det første bør du velge et slips av god kvalitet, slik at det varer lenger. Et godt slips kjennetegnes av et godt stoff med passelig mye elastisitet, sterke sømmer og et godt mellomfôr som gir en fin knute og et pent fall. Baksiden kan gjerne bestå av samme stoff som forsiden. Dette kalles for «self-tipping», og finnes vanligvis kun på dyre slips.

Hvis man tar vare på tingene sine, varer de lenger. Dette gjelder også for slipsene dine. Det er nok mange av oss som har kommet hjem etter en lang dag på jobben eller en fest og rett og slett bare dratt i slipset til knuten løsner og kastet det på den nærmeste stolen. Det føles kanskje godt der og da, men det er ikke bra for slipset. Her kommer derfor våre viktigste tips for å øke livslengden til slipsene: 

Åpne slipsknuten: Det viktigste for at slipset skal vare lenge er at du alltid knytter det opp etter buk. Løsne knuten forsiktig, og åpne deretter opp knuten like forsiktig. Hvis du drar for hardt i knuten for å løsne den, vil livstiden til slipset forkortes. Når slipset er knyttet opp, skal det oppbevares hengende eller løst sammenrullet i en skuff.

Løsne knuten forsiktig, og åpne deretter opp knuten like forsiktig

Stryking av slips: Kan man redde et rynkete slips? Ja, men det krever at man utøver stor forsiktighet. Legg ut slipset i full lengde før du begynner å stryke. Du vil ikke at det skal være noen ujevnheter under det, for dette kan føre til stygge merker. Et silkeslips kan fort få svimerker av et varmt strykejern. Derfor bør du alltid stryke det med et stoffstykke mellom slipset og strykejernet. Du bør dessuten alltid begynne å stryke på den laveste varmen. Bruk mye damp – dette retter effektivt ut rynkene. Du må likevel være forsiktig slik at det ikke kommer store vanndråper fra dampen. Dette kan føre til vannmerker som ikke går bort. Hvis du ikke får bukt med rynkene, kan du øke varmen og mengden damp. Som siste utvei kan du prøve å stryke direkte på slipset, men da må du regne med at det kan bli ødelagt. Det aller beste er et strykejern med høyt damptrykk og relativt lav varme. Da blir ikke slipset skadet, og dampen retter ut de fleste rynkene.

Flekker på slipset: I tillegg til synlige rynker, er flekker den største trusselen mot et pent slips. Og siden vi alle vet hvor fort gjort det er å dyppe slipset i suppen, må vi være forberedt før ulykken inntreffer. I likhet med stryking, gjelder det også her å være forsiktig slik at man ikke ødelegger slipset. En hovedregel er å skrape bort maten eller sausen med en kniv eller skje først for å få bort så mye som mulig i begynnelsen. Deretter kan du gni slipset med en klut med kaldt vann. Hvis flekken er godt synlig og har farge, kan du legge salt på flekken slik at fargen absorberes. Hvis du har muligheten, bør du tørke slipset med en gang slik at det ikke får noen vannflekker. Hvis du er på en restaurant, er et tips å tørke slipset med den elektriske håndtørkeren på toalettet.

Det finnes også alkoholbaserte flekkfjerningsmidler som kan brukes på vin- og fettflekker. Du skal aldri vaske slipset i en vaskemaskin. Da vil det bli ødelagt og ubrukelig. I enkelte tilfeller kan man levere slipset hos et renseri.

Vin på slipset: Det mest effektive er å gni slipset med en klut med kaldt mineralvann. Du kan også legge salt på flekken slik at vinen absorberes. Du kan i tillegg prøve et alkoholbasert flekkfjerningsmiddel.

Hvis ingenting hjelper, har du ikke så mange valg annet enn å bla gjennom det store sortimentet vårt med slips online. Heldigvis for deg jobber vi helt uten noen mellomledd, noe som betyr at vi kan produsere slips av høy kvalitet til lave priser.

(0)

Vi benytter cookies. Gjennom å surfe på webplassen godkjenner du bruk av cookies. OK, da vet jeg