Slipsskolen- slipsens vett og etikett

Slipsen er en av mannens få tilbehør , i Norge savnes dessverre den slipskultur som finnes i for eksempel England og Italia. Men slipsen har hatt en sterk fremvekst under de siste par årene og har idag blitt et stilelemnet som brukes utenfor jobb til en mere avslappet hverdagslook. Slipsen har tidligere vært populær i sykluser, men er nå atter en viktig detalje i mannens kledsel. Fordelen med å ha mange slipser i kledskapet et at du kan få en varierende kledsel selv med et begrenset antall dresser og blazers. Her lister vi vanlige spørsmål og svar rundt slipsen.

Hva utmerker en kvalitetsslips?

Stoppmasken som holder sammen slipsen samt de andre maskene skal være slitsterke og tåle en viss uttøyning. Når du knyter en slips er det viktig at disse går å dra samme nog siden slippe løs igjen når knuten slippes opp. Slipsen skal ikke heller ha noen ujevnheter, bruke hendene og føl deg frem over slipsen.

Slipsen skal også ha et naturlig fall og ikke tvinne seg, det er et tegn på et billig innemateriale. En silkesslips skal dessuten være litt tøybar og hvis man trekker i den så skal den gi med seg litt.

Hvilken bredde skal man ha på slipsen?

Slipser pleier normalt variere i bredde mellom 3-10 cm. Det finnes ikke noe korrekt svar på hvor bred slipsen skal være da dette må tilpasses etter øvrig kledsel, bærerens kroppslige egenskaper og etter rådende slipsmote. Slipsens bredde påvirkes i stor utstrekning av skjortekragens og blazerlagenes bredde, men bør også tilpasses etter ansiktsform og kroppsbredde. Personer med et breddt ansikt og bred kropp burde minst velge en slips med normal bredde ( 8cm ). Hvis du kjenner deg usikker er det sikkreste valget den brede slipsen med 8 cm i bredde. Den bredden blir nesten aldrig feil uansett kledsel og kroppsform.

Vi på Neckwear har valgt at dele in våre slipser i to forskjellige hovedbredder som vi vurderer er den mest optimale, nemlig 8 cm og 6 cm. Vi har valgt de her to målene på slipsene ettersom vi synes disse breddene er de mest stilsikkre uten noen risiko for å kle seg feil. Vi har allikavel slipser i andre bredder som for eksempel 5 cm og 7 cm, fremforallt heklede slipser. For den store og lange mannen kan det egne seg med en ekstra lang og bred slips. Selvfølgelig kan vi ta hjem dette ved behov gjennom å kontakte våres kundetjeneste, så ordner vi dette.

Slips til blazer og dress

Hvis du skal kle deg i dress eller blazer er slips og lommetørkle et godt valg. Når man bærer en blazer over en skjorte bærer de fleste en bred slips, noen med lommetørkle og noen uten lommetørkle. Det er pent å matche lommetørkledet med skjortens farger, har du en blå skjorte er det perfekt å bære et lommetørkle med små detaljer i blått. Vi har flere ferdige slipsset med matchende lommetörkler som finnes å kjøpe til nedsatte priser. 

Hvilken slipsknut er penest?

Slipsknuten burde tilpasses etter øvrig kledsel og etter bærerens lengde og vekt. Er du usikker er halv-windsor en perfekt middelvei som fungerer uansett kledsvalg og lengde. Halv-windsor är en blandning av hel- windsor og four in hand. Denne slipsknuten er symmetrisk og knuten blir ikke like ” blaffig” som med en windsor slipsknute. Den er lett å knyte , gir en pen kant på slipsknuten og er dessuten komfortabel. Den fungerer til de fleste krager og passer bra for både smale og bredde slipser. For de litt grövre slipsene i ull eller kasjmir rekommenderer vi istedet four in hand knuten.

Klikk her for å lære deg de forskjellige slipsknutene.

Bygg et baskledskap med slips

Først og fremst bør et baskledskap av slipser inneholde en svart og en hvit slips da dette er kleskoden for begravelser. Utover dette bør en mann ha et antall ensfargede silkeslipser, i regel brukes ensfarget til en litt mere formell kledsel.

Bra tips på ensfargede slipser er mørkeblå, vinrød og mørkbrun, da disse fargene holder en diskret tone til den formelle kledseln samtidlig som disse fargene passer godt til marinblå og svart dress.

Utover dette bør det finnes et antall slipser men mønster som passer bedre til en sivilere og mere avslappet kledsel med blazer. Baskledskapet får gjerne inneholde slipser i forskjellig materiale slik at kledseln kan tilpasse seg etter den aktuelle sesongen. Ullslipser passer bra til høst og vinter sammen med blazer i grovere material, for eksempel tweed. Under vår og sommer er linslipser et utmerket valg sammen med tynnere blazere i bomull eller lin. For den som ikke bruker slips særlig ofte og heller ikke på jobben, så holder det med 5-10 slipser med mønster for å klare seg. Men for den mere frekvente brukeren som også bruker slips på jobben, bør ha minst 30 forskjellige slipser i kledskapet for å kunne variere kledseln og ikke bruke samme slips tog anger under en og samme arbeidsmåned. En ny slips hver dag helt enkelt!

Strikkede/heklede slips

Den strikkede slipsen er en variant som fått nytt liv de siste årene. Spesielt den finstrikkede oppslipsen er et utmerket valg for den som vil være pent kledd, men som samtidlig ha en avslappet look. Den vevde silkeslipsen gir nemlig et mere formellt inntrykk enn slipser i bomull eller ull. Den strikkede slipsen er et utmerket valg å bruke under en v-ringet eller u-ringet strikket genser. Den matte overflaten hos den heklede slipsen gjør at høstene og vinterns blazerstoff passer særdeles godt sammen.

Slipsens lengde

Slipsen skal slute ved eller akkurat ovenfor beltespennet. Stilbeviste tilskuere ser direkte om noen bundet sin slips slik at den har blevet for kort eller for lang. Har lengden blevet feil må man rett og slett løsne opp knuten og begynne på nytt for å justere lengden. Et tips for korte menn er å gjöre slipsen litt kortere slik at den sluter ovenfor beltet, og på den måten skape en illusion der brukerene av slipsen ser høyere ut. For øvrig skal hele knappraden på skjorten skjules av slipsen.

 Slipsmotet 2014

2014 er helt klart den brede slipsens år med en bredde på 8 cm. Likeså har slipser i andre materialer enn silke hatt en sterk fremvekst, særlig ull og lin. Fremforallt er det ull som har tatt store markedsandeler under høsten 2013 og kommer også være det mest aktuelle valget under høst/vinter 2014/2015.

Slips på begravelser

Ved begravelser blir det ansett at den korrekte begravelseskledseln for herrer er svart dress, hvit skjorte med svart eller hvit slips, svarte skor og sokker, svart frakk, svarte hansker og hvit skjerf. Den viktigste regeln for begravelsesslipsen er at de nærmeste slektingene bruker hvit slips mens øvrige gjester bruker svart slips. I forhold til bredden på slipsen ved begravelser finnes det ingen bestemmt kledskode, men den absolut vanligste er en bred slips med en bredde på 8 cm.

(0)

Vi benytter cookies. Gjennom å surfe på webplassen godkjenner du bruk av cookies. OK, da vet jeg